Jullie zijn toch niet nu alwéér druk-druk-druk?

Jullie zijn toch niet nú alweer aan het vliegen en het rennen?

Gepubliceerd op 25 mei 2022 door Alex ten Klei

In een vorig blog hebben we 3 praktisch toepasbare tips beschreven die je helpen om écht verbinding te creëren tussen collega’s. In dat blog doelden we vooral op echt contact door de werkdag heen. Meer in het algemeen eigenlijk, binnen het bedrijf. In dit blog gaan we in op het creëren van een sfeer van verbinding tijdens meetings. Want hoe doe je dat nou? Zorgen dat mensen zich dusdanig op hun gemak voelen dat er een soort verbinding ontstaat die zorgt voor synergie. We geven je 3 tips die je helpen om dit te bereiken. Vanaf mórgen.

De 3 tips

1. Werk aan een sfeer van vertrouwen

Het belangrijkste is dat je continu 'moet' werken aan de onderlinge sfeer binnen je bedrijf. Mensen functioneren immers het best als er een bepaalde mate van vertrouwen is. Pas dan bereik je dat collega's zich écht kwetsbaar durven op te stellen. En dat heb je nodig om een sfeer te creëren waarin mensen fouten durven te maken en ook om hulp durven te vragen.

Er is, op dit vlak, eigenlijk altijd wel werk aan de winkel. Maar: dat kun je als werkgever niet alleen. Het vraagt ook om een bepaalde openheid vanuit de medewerker. En die openheid bereik je dan weer alleen als mensen zich durven te laten zien. Dat is voor de één overigens gemakkelijker dan voor de ander: dat heeft te maken met het persoonlijkheidstype dat je in je hebt. Er zijn mensen die zich gemakkelijk uiten. En er zijn mensen die wat meer moeite moeten doen om zichzelf te laten zien. Wanneer deze laatste individu nauw samenwerkt met een collega die zich juist heel gemakkelijk opent, dan kan dit zelfs als bedreigend ervaren worden omdat dit extravert gedrag een introvert persoon buiten zijn of haar comfortzone kan brengen. Maar, we weten allemaal wat er buiten die comfortzone gebeurt: that’s where the magic happens.

Hoe het ook zij: stap zo nu en dan eens uit de waan van de dag, stop met brandjes blussen en kijk om je heen. Met wie werk je samen? Hoe zit je directe collega in zijn vel? Welke rol kun jij zelf spelen om het contact prettiger te maken? Of het fijne contact dat er is verder te verdiepen of gewoon te behouden? Door op die manier naar je team te kijken krijg je meer verbinding en houd je als vanzelf meer rekening met elkaar. En dat brengt ons naar tip 2.

2. Word bewust

Deze tip borduurt voort op hetgeen bij tip 1 beschreven is. Deze tip gaat over besef. Bijvoorbeeld over het besef dat er nu eenmaal verschillende mensen zijn. En over het besef dat dit oké is. Iedereen kijkt immers door zijn eigen vizier naar de wedstrijd. En dat maakt, in combinatie met je persoonlijkheid, dat je je op een bepaalde manier gedraagt. Introvert, extravert, een ingewikkelde jeugd, een gemakkelijke studieloopbaan, uitdagende life events zoals ziekte of verlies in je jongvolwassenheid: het draagt allemaal bij aan wie je nú vandaag de dag bent. Houd daarom een beetje rekening met elkaar en ben je bewust van het feit dat de meeste mensen het goed bedoelen. Ook als ze wat onhandig uit de hoek komen zo nu en dan.

Relaties zijn belangrijk en een sterk personeelsbestand waarin mensen zich bij elkaar betrokken voelen is een waardevolle aanwinst voor elke organisatie.

Knowing Me Knowing Youhelpt bij het opbouwen van een gemeenschappelijke basis tussen individuen, om het pad te effenen voor het delen van informatie en best practices, wat onvermijdelijk zal leiden tot betere resultaten.

3. Zorg voor veel contact

Het is een bekende zin: alles wat je aandacht geeft groeit. Beperk je daarom, zowel tijdens online als fysieke meetings, niet alleen tot feitelijke statusupdates, maar maak ook tijd en aandacht vrij voor individuele gesprekken. In een dergelijk gesprek kan die introverte collega misschien een spraakwaterval zijn als hij begint over zijn marathonvoorbereiding in zijn vrije tijd. Of over zijn gezin, zijn onverwacht avontuurlijke reizen of… Durf eens te vragen naar hoe het bij iemand thuis is. Geef ruimte. Maak contact. En luister. Maar dan écht.

Het klinkt zo logisch…

Wanneer je erover nadenkt vind je het misschien heel logisch klinken allemaal. En het ís ook logisch. Maar doe je het ook? Het is namelijk zó verleidelijk om het niet te doen in deze tijd waarin we langzaam weer aan het vliegen en het rennen gaan. Weet je nog? Hoe fijn die rust tijdens coronatijd, ondanks alle ellende, ook was soms? Koester die rust. En houd dat vast. Want het kán. Als je het met elkaar maar echt belangrijk vindt.

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip

Leestip