Het CAK – Simone Dekkers (Managementassistente) & Manuel Onink (Manager ICT)

Gepubliceerd op 5 feb. 2024 door Alex ten Klei

Het CAK – Simone Dekkers (Managementassistente) & Manuel Onink (Manager ICT)

In een tijdperk waarin technologie en samenwerking de ruggengraat vormen van succesvolle organisaties, staat het belang van een hecht en effectief ICT-team buiten kijf. Het Centraal Administratie Kantoor (CAK) ziet dit ook zo en benadrukt het belang van teambuilding door middel van goed georganiseerde, jaarlijkse evenementen. De ervaringen van Manuel, ICT-manager en 3,5 jeer werkzaam bij Het CAK, en Simone, inmiddels een 'veteraan' bij het CAK met ruim 27 jaar dienst, onderstrepen het succes van deze aanpak.
Lees het hele verhaal van Het CAK

Al 3 jaar succesvolle teambuilding: Het geheim van effectieve ICT-afdelingen

Sinds 2021 verwelkomt de ICT-afdeling van Het CAK haar medewerkers voor een middag gevuld met zowel inhoudelijke presentaties als een teambuildingactiviteit. Deze bijeenkomsten beginnen met een lunch, gevolgd door informatieve sessies die overgaan in een groepsactiviteit om zowel het teamgevoel te versterken als het plezier te bevorderen. Aan de basis van deze middagen staat een werkgroep, die ieder jaar een thema kiest en daar al 3 jaar op rij een passende activiteit bij heeft gevonden. Het succes van deze activiteiten? Daar vertellen Simone en Manuel vol enthousiasme graag meer over.

Eerste indrukken

De eerste activiteit, gehouden in 2021 bij ZIN boven het Centraal Station in Den Haag, kwam voort uit de wens om na alle lockdowns weer eens fysiek bij elkaar in een ruimte te zijn. "Alle meetings waren via een scherm geweest, dus het was tijd voor verbinding", zo vertelt Manuel. Het was een bewuste keuze om te werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, waardoor de teamleden niet alleen elkaar beter leerden kennen, maar ook een bredere sociale bewustwording ontwikkelden.

Tijdens eerdere teamdagen waren er ook wel eens activiteiten gedaan, maar in 2021 was het tijd om hier een spelelement aan toe te voegen. "We wilden voor verbinding zorgen door juist met iets anders bezig te zijn dan werk, maar ondertussen werd er natuurlijk wel aan kernelement gewerkt", vertelt Simone. Deze eerste activiteit, Quickfire, stond namelijk helemaal in het teken van samenwerkende teams die onder tijdsdruk hun teamleden moesten overtuigen van elkaars talenten.

Thema's en spellen

Het CAK kiest elk jaar een thema dat relevant is voor de afdeling. De eerste keer werd het thema 'security' gekozen en werd het spel dienovereenkomstig aangepast. De tweede keer was het thema minder gerelateerd aan het spel, maar lag de focus puur op samenwerking en plezier. De laatste sessie vond plaats in een tramremise, een unieke locatie die het samenwerken in teams bevorderde. Hier is begonnen met Boom Time, ook wel de muzikale ijsbreker genoemd, en is vervolgens Chain Reaction Table Top gespeeld. Hierbij was het volgens Simone en Manuel opvallend met hoeveel enthousiasme er werd meegedaan aan het spel, waarbij goed werd samengewerkt zowel binnen de teams als met andere teams.

Doelstellingen

De kern van de activiteiten is altijd tweeledig: enerzijds een informatieve opfrisser bieden en anderzijds, na perioden van isolatie zoals tijdens Covid, het team weer bij elkaar brengen. Het willekeurig indelen van groepen bevorderde nieuwe samenwerkingsverbanden en versterkte het collectief. Omdat er geen vaste regels zijn omtrent thuiswerken merken Simone en Manuel dat er binnen het ICT-Team vaak gekozen wordt om thuis te werken. "Juist daarom is het zo leuk om te zien hoeveel plezier iedereen onderling beleeft tijdens de activiteiten", vertelt Manuel met een brede glimlach.

De dag zelf

Over de dag zelf hebben Simone en Manuel niets meer dan lof. "Alle deelnemers doen heel leuk mee, maar dit komt mede door de zorgvuldige planning en uitvoering van de activiteiten." Al moet Manuel bekennen dat hij ze afgelopen jaar wel laat vond binnenkomen, "maar alles stond gewoon klaar op het moment dat het klaar moest staan, dus hier hadden ze korter voor nodig dan ik dacht."

Afbeelding met persoon, kleding, glimlach, voertuig Automatisch gegenereerde beschrijving

Waarom Windshift?

De reden om keer op keer voor Windshift als organisator te kiezen komt niet uit de lucht vallen. Hun vermogen om te ontzorgen is volgens zowel Simone als Manuel ongeëvenaard: "Ik hoef me geen zorgen te maken of alles geregeld is en durf alles los te laten," geeft Simone aan. Waarop Manuel het niet kan laten om toe te voegen dat Simone dit niet zomaar doet. "Het persoonlijke contact, de proactieve houding en de integratie met het team zijn voor ons echt heel erg fijn." Simone beaamt dit: "Het is eigenlijk niet alsof we een externe partij inhuren, ze zijn echt deel van het team tijdens onze middagen."

Prijs/kwaliteit en flexibiliteit

Niet alleen biedt Windshift een goede prijs/kwaliteit verhouding, ook hun flexibiliteit is van onschatbare waarde. Manuel: "Zoals ik zei waren ze de laatste keer aan de laten kant, maar ze namen direct bij binnenkomst de leiding op zich. Het eigenaarschap en de energie die ze in de evenementen stoppen zijn bewonderenswaardig, en zelfs het opruimen nemen ze voor hun rekening."

Teambuilding is geen bijzaak; het is een essentiële investering in de gezondheid van een organisatie. Het CAK heeft dit principe omarmd en ziet jaarlijks de voordelen van hun investering in het personeel. Ben je geïnspireerd door het succes van het CAK en klaar om je eigen team naar een hoger niveau te tillen? Neem dan gewoon eens vrijblijvend contact op; samen kijken we hoe we jou kunnen helpen.

Alle Klantverhalen