team building in russia

Teambuilding in Rusland

Gepubliceerd op 7 jan. 2019 door Maria Varlamova

In een recent interview met een belangrijke MICE-publicatie in Rusland gaat Maria Varlamova in op human resource management, event management en de veranderingen in de houding ten opzichte van teambuilding in Rusland. Hier is een transcript van dat inzichtelijke interview.

"Het belangrijkste moment van verandering in teambuilding in Rusland was toen Catalyst Global, 's werelds grootste teambuilding bedrijf, hier een erkende vertegenwoordiger aanstelde", aldus Maria Varlamova. "Twee jaar na de oprichting van Catalyst Rusland is de visie op wat effectieve teambuilding eigenlijk is, aanzienlijk veranderd."


Wat was het belangrijkste proces dat je hebt doorlopen voordat je Catalyst Rusland opende?

"Om toe te treden tot het netwerk werd ons bedrijf geëvalueerd op verschillende criteria, waaronder marktaandeel, klanttevredenheid, percentage herhalingsreserveringen, enz. Dit komt omdat Catalyst een wereldwijd netwerk is met hoge standaarden. Er zijn zo veel teambuilding bedrijven die schijnbaar "goedkoop" zijn, maar geen waar voor hun geld bieden. Catalyst doorloopt een proces om ervoor te zorgen dat bedrijven in hun netwerk hun normen zullen handhaven.

Dit jaar viert Catalyst Global haar 30ste verjaardag. Het Catalyst Global Network bestaat nu uit 45 teambuilding bedrijven over de hele wereld die allemaal dezelfde hoofddoelstelling delen - het beste teambuilding bedrijf in hun land zijn. Het motto en de slogan van het Catalyst Global Netwerk is, 'Excellence in Team Building'. Bedrijven in het netwerk bieden teambuilding services aan tegen redelijke prijzen. Maar belangrijker nog, ze handhaven de hoge standaard van de netwerken van producten en diensten. We zijn zo blij dat onze kritieke prestatie-indicatoren voldoen aan een standaard die aanvaardbaar is voor het Catalyst Netwerk.

Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen uw programma's?

Het belangrijkste uitgangspunt van Catalyst teambuilding is effectieve, resultaatgerichte teambuilding. Door onze verbinding met het wereldwijde netwerk van Catalyst beschikken we over een unieke expertise die ons in staat stelt om innovatieve producten te bouwen. Daarmee zijn wij uniek in ons land.

Deelnemers kunnen zich bijvoorbeeld in een team bevinden dat een doek schildert of een racewagen van karton bouwt die tegen andere teams racet. Misschien leren ze zelfs om als orkest in minder dan 2 uur voor publiek te spelen. Ze doen iets nieuws, fris en creatiefs buiten de normale gang van zaken; ze werken vaak samen in een team van mensen met wie ze nog nooit eerder hebben samengewerkt. Bovendien kan van het tastbare resultaat van dit teambuildingsproces, een uniek ontworpen Big Picture of F1 Racing Car, nog lang na afloop van het evenement op kantoor worden nagenoten. Als herinnering aan de door het team opgedane leerervaringen.

En er zijn ook intrinsieke verschillen in wat we leveren. Veel bedrijven hebben producten van Catalyst gekopieerd. Welnu, ze hebben het geprobeerd, maar in de meeste gevallen missen ze de fijne details die het programma perfect maakt en uitstekende duurzame resultaten oplevert.

Is het mogelijk om meer specifieke doelen te bereiken dan de zogenaamde "teambuilding"?

Elk van de 170 Catalyst Global teambuilding programma's is ontworpen om resultaten te behalen, of het nu gaat om een leuke gedeelde ervaring, het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, effectieve communicatie, teamwerk, het vergroten van de naamsbekendheid of diepgaande bedrijfsleeractiviteiten van een interactief bedrijfsspel. En daarnaast is een van onze belangrijkste diensten het afstemmen van programma's op de behoeften van de klant. Onze voorstellen zijn vooral gericht op het ontwikkelen van leiderschapsvaardigheden, teamwerkvaardigheden, het verhogen van de verkoop, het vergroten van de naamsbekendheid van de medewerkers. Het ontwikkelen van naamsbekendheid is ook belangrijk wanneer een bedrijf een nieuw product op de markt brengt. We bieden bedrijven de mogelijkheid om hun teams op een specifieke manier op te bouwen voor een geïdentificeerde behoefte.

team building in russia

Door wie zijn de programma's ontworpen en ontwikkeld?

De producten zijn voor de markt ontworpen en ontwikkeld door Catalyst Global en we hebben 32 van hun 174 producten speciaal aangepast aan de culturele nuances van Rusland. Catalyst Global heeft hoofdkantoren in het Verenigd Koninkrijk, Australië, Indonesië en Nieuw-Zeeland waar de eerste productcreatie plaatsvindt via een uitgebreid proces van onderzoek en ontwikkeling. Het proces begint met het luisteren naar de feedback van de 45 teambuilding bedrijven in het Catalyst netwerk om inzicht te krijgen in waar de behoeften liggen. Na de eerste ontwikkeling worden beta-producten getest door het netwerk.

De meeste producten die we in Rusland laten zien zijn al meer dan 15 jaar getest en aangepast tot de producten die we vandaag de dag gebruiken. Onze kennis is afkomstig van uitgebreide producthandleidingen die ons worden geleverd als onderdeel van onze licentieovereenkomst. Deze bevatten uitgebreide details over de inrichting van de ruimte, de voorbereiding, de opleiding van het personeel van het evenement, een voorgesteld script voor de presentator en nog veel meer. Immers, 90% van het succes van teambuilding is afhankelijk van een zorgvuldige voorbereiding. Deze gedetailleerde handleidingen, trainingsbijeenkomsten en de 24-uurs ondersteuning van Catalyst Global stellen de leden van het netwerk in staat om ervoor te zorgen dat de programma's volgens de hoogste standaard worden geleverd, met inachtneming van het Catalyst Global motto "Excellence in Team Building".

Is het mogelijk om een effectief teambuilding programma samen te stellen met slechts een week voorbereidingstijd?

Het is niet ideaal, maar dat kunnen we zeker. De doorlooptijd van een week zou onder meer bestaan uit het begrijpen van de doelstellingen van de klant, het vinden van het juiste product voor de oplossing en het vervolgens aan te passen aan de wensen van de klant. We hebben een goede basis om op voort te bouwen. Deze solide basis bestaat uit getraind personeel en contractanten en alle benodigde hulpmiddelen. Eerlijk gezegd zou het op zijn zachtst gezegd nogal middelmatig uitpakken als we een uniek programma vanaf het begin zouden moeten ontwikkelen zonder gebruik te kunnen maken van deze sterke basis. Helaas zijn er in de praktijk wel enkele teambuilding bedrijven en event planners die dit proberen.

team building in russia

Houdt u bij de aanpassing van de programma's rekening met de individuele behoeften van de klant?

Onze pakketten zijn voorzien van ontwerpaanpassingen om aan de eisen van de klant te kunnen voldoen. Dit kunnen zaken zijn als bedrijfskleuren, logo's, quiz-elementen op maat, merkkennis en dergelijke. Natuurlijk gaat het verder dan dit. Het gaat om het grotere geheel - elementen die ervoor zorgen dat het programma perfect past in de bedrijfsethos, de algemene human resource strategie en specifieke doelstellingen op dat moment.

In een goed aangepast programma moeten de deelnemers intuïtief diepgaande leerervaringen kunnen bereiken. Deze leerervaringen kunnen ook getest en verder uitgewerkt worden door middel van een uitgebreide debriefing aan het einde van de sessie.

Wat zijn uw belangrijkste uitgangspunten bij het werken met evenementenbureaus?

Ongeveer 70% van onze klanten zijn evenementenbureaus en MICE-bedrijven. Ons doel is om de perfecte contractant te zijn. Door mijn achtergrond in het werken bij een evenementenbureau is dit iets waar ik vaak van droomde en waar ik een duidelijk begrip van heb, de perfecte contractant.

Belangrijke basisprincipes zoals alertheid, een reeks opties die kunnen worden aangepast (bij voorkeur gratis) en de mogelijkheid om de contouren van het programma duidelijk aan te geven. Wij bieden een teambuilding turn-key oplossing voor evenementenbureaus.

Normaal gesproken houden wij ons niet bezig met details die onder de verantwoordelijkheid van het bureau vallen. Natuurlijk, in onvoorziene omstandigheden, stappen we op verzoek altijd in en assisteren we op elk niveau waar we kunnen. Onze uitstekende communicatieve vaardigheden stellen ons in staat om naar behoefte te communiceren met de eindklant, zodat er weinig of geen onderscheid is tussen ons als verstrekker van teambuilding programma's en het bureau waarvoor wij werken. Bureaus geven aan dat ze zich nooit schamen om zich door ons te laten vertegenwoordigen.

Wat is belangrijk voor u bij de selectie van personeel?

In onze branche is dat echt passie en professionaliteit. Ja, verantwoordelijkheid, vriendelijkheid en passie voor wat we doen. We zijn als een familie. Als er urgent werk is gaan we het kantoor niet uit. Ook in het weekend zijn we er om aan de wensen van de klant te voldoen en advies te geven. We houden van wat we doen en nieuwe medewerkers moeten in dat kader passen.

team building in russia

Hoe slaagt u erin om passende prijzen vast te stellen zonder in te boeten aan kwaliteit?

Ja, hoewel we originele en beproefde producten kunnen aanbieden kunnen we dat nog steeds tegen een concurrerende prijs doen. Dit komt omdat we geen tijd besteden aan de ontwikkeling van producten, maar alleen aan de aanpassing ervan.

Het allerbelangrijkste is onze doelstelling om terugkerende klanten te vinden en ons prijsmodel weerspiegelt dit. We willen op lange termijn met bedrijven samenwerken om daar veranderingen waar te kunnen nemen die het gevolg zijn van wat we doen. We streven er niet naar om in één keer zoveel mogelijk te verdienen en daarna elkaar nooit meer te zien. We zijn er zeker van dat we een uitstekende service en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding bieden (niet altijd de goedkoopste maar wel de beste). Onze klanten zullen gebruik blijven maken van onze diensten en bovendien zullen ze over hun ervaringen vertellen. Dit is van onschatbare waarde. Ons percentage terugkerende klanten is meer dan 70%. In termen van MICE-bedrijven en event-agentschappen is dat zelfd nog meer. Dit is een zeer hoog percentage als je bedenkt dat het in de Russische markt gemiddeld slechts 30% bedraagt.

Welke oplossingen biedt u MICE-bedrijven?

Wij zijn voor hen de ideale teambuilding uitvoerder. Wij kunnen onze activiteiten in het Engels uitvoeren zonder dat er ingeboet wordt aan waarde. Omdat het hoofdkantoor in Londen is gevestigd hebben we de materialen en het drukwerk in het Engels. We werken door heel Rusland. Het afgelopen jaar zijn we naar meer dan 20 steden gereisd. Buiten de grote centra is het vrij moeilijk om contractanten te vinden met de technologie en expertise op het gebied van teambuilding. Wij voorzien in deze behoefte.

Catalyst Rusland - onderdeel van een sterk internationaal bedrijf, waarvan het merk een garantie voor kwaliteit is. En het biedt ons veel voordelen. Wanneer buitenlandse klanten een offerte aanvragen voor teambuilding in Rusland draagt het feit dat wij als gelicentieerd partner een officieel door Catalyst gelicentieerd programma kunnen leveren er vaak toe bij dat wij de opdracht gegund krijgen.

Catalyst Rusland - de aanjager van verandering in uw organisatie!

Maria Varlamova

CEO - Fabrika Sobitiy, Event Factory

Oprichter van Event Factory. Ze is afgestudeerde in theaterproductie en heeft gewerkt voor de grootste en meest prestigieuze festivals in Rusland.

Alle Artikelen

Leestip