These are the three biggest killers of your corporate culture.

Dit zijn de 3 grootste killers van je bedrijfscultuur

Gepubliceerd op 29 nov. 2022 door Alex ten Klei

Hoe lekker gaat het met jullie bedrijfscultuur? Te weinig vrijheid? Gebrekkige communicatie? Dubbele agenda's? Herken je onderstaande cultuur killers? Of juist niet? We hopen dat dit blog je motiveert, inspireert of herkenbaarheid oplevert. En dat het je helpt om de juiste actie te ondernemen zodat jouw werkdag (weer) een feestje wordt.

1. Mensen ervaren te weinig vrijheid in hun werk

Bijna alle mensen gedijen goed bij vrijheid. Het maakt ze creatiever en flexibeler. Dat heeft alles te maken met autonomie. Met de keuze om, tot op zekere hoogte, zélf te bepalen hoe je je dag indeelt, welke taken je eerst oppakt, op welke plek je werkt etc.

Bedrijven die té strak sturen en hun medewerkers daarmee te weinig vrijheid geven ervaren vaak een hoog verloop. En dat is het laatste dat je wilt in een tijd als deze waarin de arbeidsmarkt krapper is dan ooit.

Onze tip? Ga voor jouw organisatie na in hoeverre mensen bovenstaande vrijheden ervaren. Mogen de collega’s zelf beslissingen maken? Voelen zij zich vrij om fouten te maken en zich kwetsbaar op te stellen? Is er genoeg ruimte voor zelfstandigheid en wordt dit gewaardeerd door het management?

Wanneer je dit thema goed bij de kop pakt dan heb je de eerste cultuurkiller te pakken.

2. Gebrekkige communicatie

Dit is natuurlijk een open deur. Maar het komt nog altijd veel voor: er wordt gebrekkig gecommuniceerd. En dat door alle lagen van de organisatie. Van het management naar de medewerkers. Tussen de medewerkers onderling. En vanuit de medewerkers naar het management. Denk aan: mensen die op hun eigen eilandje werken, collega’s die liever in hun eentje hun gang gaan in plaats van dat ze samenwerken. Uiteindelijk draait het allemaal om empathie, om oog hebben voor de ander.

Onze tip? Ga het gesprek aan en ontdek hoe men dit binnen jouw organisatie ervaart. Je zult versteld staan van de tips die je krijgt en de onontdekte verhalen die er leven binnen je team. Doordat iedereen vanuit zijn eigen persoonlijkheid en functie naar de communicatie binnen jouw bedrijf kijkt leeft er een schat aan informatie in de collega’s. Je moet er alleen wél even naar informeren en vervolgens goed luisteren naar wat er gezegd wordt. Ook tussen de regels door. Vergeet ook de non-verbale communicatie niet. Klopt verhaal van de medewerker bij hetgeen hij uitstraalt?

3. Ongewenst gedrag gedogen

In elk bedrijf loopt wel zo’n collega rond die meer voor eigen gewin gaat dan voor teambelang. Het zijn die collega’s die dubbele agenda’s hebben, graag aan ellenbogenwerk doen en niet direct aardig in de omgang. Ze ondermijnen de veiligheid binnen je cultuur. Het is gedrag dat (als het goed is) haaks staat op dát wat je nastreeft en niet overeenkomt met de kernwaarden van de organisatie.

Onze tip? Kijk eens kritisch naar de leden binnen de teams. Zijn er mensen die dit gedrag vertonen en hierop aangesproken moeten worden?

Dit zijn lastige gesprekken, maar ze zijn nodig voor een goede en positieve bedrijfscultuur. Doe je het niet, dan zorgt dit voor onrust en geeft het een ongewenst signaal af naar de rest van het team. Stuur dus actief op gewenst gedrag. Onthoud dit: vertrouwen komt te voet en gaat te paard.

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip

Leestip