Hoe zorg ik ervoor dat mensen van verschillende achtergronden en culturen, verschillende karakters, met elkaar samenwerken?

Hoe zorg ik ervoor dat mensen van verschillende achtergronden en culturen, verschillende karakters, met elkaar samenwerken?

Gepubliceerd op 1 dec. 2021 door Alex ten Klei

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar teams met een grote en een minder grote diversiteit. Steeds opnieuw blijkt dat teams met een grotere diversiteit over het algemeen betere resultaten halen. Diversiteit gaat dan over leeftijd, geslacht, afkomst, karakter, competenties etc. Teams die een gezonde mix van deze ingrediënten in zich hebben blijken over het algemeen beter te scoren. Tegelijkertijd is het voor de medewerkers in dat team wél lastiger om samen te werken. Juist omdat ze zo verschillend zijn. Want daardoor kost het juist meer energie om elkaar te vinden. Denk maar na over die vriend of vriendin die erg op je lijkt: dat voelt heel comfortabel omdat het klikt. Terwijl de vriend of vriendin die anders is, je vaak meer energie kost omdat het meer moeite kost om elkaar te begrijpen. Toch zijn dat vaak de vriendschappen die je iets leren, omdat deze persoon op een andere manier naar de wereld kijkt. En dat kan, naast lastig, vaak ook heel verfrissend zijn.

Minder comfortabel, meer resultaat

Vanuit Catalyst Netherlands werken we veel samen met mensen uit verschillende landen. En dan merk je, ook omdat dit soort bijeenkomsten vaak online gehouden worden, dat het juist de verschillen zijn die mensen van elkaar doen leren. Tijdens de spelllen die we aanbieden, zoals bijvoorbeeld Beat the Box , Chain Reaction Table Top of Flat out: Formule 1 werken teams aan effectieve communicatie, aansturing, de dynamiek binnen het team, risicobeheer, samenwerking en competitie. Doordat het allemaal heel natuurlijk tot stand komt, ontstaat er een speelse manier van met elkaar tot een bepaald resultaat komen. En dan zie je dat diversiteit binnen een team heel goed werkt, omdat iedereen vanuit zijn of haar eigen competenties een bepaalde bijdrage levert aan het einddoel. Waar de ene mens introvert is, staat de ander wat meer op de voorgrond en waar die ene collega heel sterk is in het bewaken van processen valt de ander vooral op door creativiteit. Het gaat erom dat je elkaar verschillen leert zien, waardeert en respecteert en vanaf daar verder bouwt.

Speelse setting, beste resultaat

Doordat de setting, online of fysiek op locatie, speels en ontspannen is, worden mensen ook uitgenodigd om zichzelf te zijn. Doordat er tijd en ruimte is, ontstaan er vaak waardevolle inzichten. Zoals bijvoorbeeld over samenwerken: wat vindt men eigenlijk van die term? Wat is samenwerken? En hoe geef je dat vorm? Door op die manier met elkaar in contact te zijn, wordt het team stukken sterker. En dat komt de resultaten op de werkvloer ten goede. Zéker als je de luxe hebt van een team dat divers van samenstelling is. Wil je er meer over weten? Neem dan contact met ons op. Of bezoek onze website. We horen graag van je en denken vrijblijvend met je mee. Bijvoorbeeld over het verbonden houden van mensen aan je bedrijf. Over hoe je met virtuele teambuilding resultaten bereikt. Of over hoe je beter teamwork ontwikkelt, juist in deze tijd waarin er zoveel op afstand met elkaar wordt samengewerkt.

Misschien ben je benieuwd naar onze andere artikelen over het versterken van vertrouwen tussen medewerkers, dé top 5 teambuilding activititeiten voor back to live óf 3 manieren om online vergaderingen vanaf morgen informeel te maken. Kijk dan even hier. Je leest er ook hoe je je collega's intrinsiek verbonden houdt aan je bedrijf. Succes!

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip

Leestip