3 manieren om online vergaderingen vanaf morgen informeel te maken

3 manieren om online vergaderingen vanaf morgen informeel te maken

Gepubliceerd op 2 sep. 2021 door Alex ten Klei

Waarom het belangrijk is om elkaar ook informeel te ontmoeten, dus buiten de werksituatie om? Omdat alles onder druk staat. Corona heeft een zware wissel getrokken op de maatschappij. En dat zie je ook terug bij bedrijven. Zeker nu duidelijk is geworden dat corona een gegeven voor langere tijd is. En misschien wel altijd een gegeven zal blijven. We hebben door deze toegenomen druk soms de neiging om doelen voorop te stellen, zeker in online meetings. Er is immers sprake van een vaste agenda met een strakke tijdsplanning. Want na een klein uurtje zijn de meeste collega's alweer ingeroosterd bij een volgende meeting. Voorheen zagen we elkaar veel meer fysiek en bespraken we de dingen die we belangrijk vonden als vanzelf. Een bepaalde thuissituatie, een mooi festival dat we bezocht hadden of zoiets eenvoudigs als een nieuwe outfit waar we elkaar mee complimenteerden. Het geeft een prettige, informele sfeer om op die manier met elkaar om te gaan. En juist dat gevoel is weggevallen nu we vooral functioneel samenwerken. Daarom in dit blog 3 manieren om elkaar informeel te ontmoeten.

1. Check in

Het klinkt logisch om aan iemand te vragen hoe het gaat. Misschien wel zó logisch dat we het vaak vergeten in online bijeenkomsten. Begin daarom een meeting informeel en focus niet meteen op de inhoud. Vraag kort hoe het met iemand gaat en kijk goed naar iemands reactie. Non-verbale signalen zijn lastiger lezen via een scherm, maar het is niet onmogelijk. Betrek ook die meer introverte collega bij het gesprek, eventueel achteraf in een één op één-situatie.

2. Gebruik polls

De online vergadertools kennen veel handige extra's. Eén ervan is de poll. Je kunt vooraf een vraag bedenken waarop iedereen zijn/haar antwoord geeft. Na afloop heb je de uitslag. Je kunt op deze manier op een leuke en speelse wijze vragen stellen. Dat kan gaan van het niveau tot 'Wat zijn jouw vakantieplannen voor dit jaar' tot 'Waar maak je je het meeste zorgen over in deze tijden van corona?' of 'Hoe gaat het nu écht met je?'

3. Persoonlijk item

Laat iedere week iemand anders een persoonlijk item meenemen in de online vergadering en geef 5 minuten om hier een verhaal bij te vertellen. Het nodigt uit tot delen van het verhaal áchter de mens. Waak ervoor dat je mensen voldoende vrijheid geeft, zodat het ontspannen blijft. Waar de één heel gemakkelijk vertelt is de ander wat terughoudender. En ook dat is prima.

Tot slot...

Bovenstaand las je 3 eenvoudige manieren die je kunnen helpen om het informele karakter onderling vast te houden. Natuurlijk zijn er veel meer manieren, velen zelfs diepgaander van aard. Het is onze bedoeling om je vooral praktische tips mee te geven die je vanaf morgen kunt gebruiken. Want contact is anno nu belangrijker dan ooit, juist omdat er zoveel via schermen wordt gewerkt. Wil je met ons sparren? Of heb je behoefte aan meer ideeën of een frisse brainstorm? Neem dan contact met ons op. We delen graag onze ervaringen met je.

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Leestip

Leestip