De voordelen van online werken onderbelicht: een tegengeluid

De voordelen van online werken onderbelicht: een tegengeluid

Gepubliceerd op 2 mrt. 2022 door Alex ten Klei

Natuurlijk word je soms best moe van de hele dag Zoom-meetings waarbij je steeds in een webcam kijkt. De mens is nu eenmaal niet gemaakt om stil te zitten. En toch is dat wat we, in elk geval onder werktijd, massaal doen. Toch zijn er ook veel voordelen te benoemen wanneer je praat over online samenwerken.

Kwetsbaar opstellen gaat online gemakkelijker

Ten eerste vinden veel mensen het gemakkelijker om zich online kwetsbaar op te stellen dan dat ze dat in real life doen. De aanwezigheid van het scherm tussen de twee mensen kan soms net de afstand geven die nodig is om kwetsbaar te zijn. En terwijl je de ander in de ogen kijkt, kijk je eigenlijk naar een webcam waardoor het allemaal net wat minder intens is.

Online is veel efficiënter

Ten tweede lopen meetings vaak stukken efficiënter dan in fysieke vorm. Dat geldt met name voor meetings waarbij informatie van A naar B gaat, de taakgerichte bijeenkomsten dus. Voor brainstormsessie met een creatiever gehalte is dit dan weer lastiger. Zijn kunnen wel online, zeker als je met mensen uit verschillende steden of zelfs landen samenwerkt, maar dat heeft niet per se de voorkeur. Al scheelt het wel veel reistijd. Je merkt dat in sectoren waar eerst standaard de auto werd gepakt, er nu ook meer via Teams etc. wordt overlegd. Denk bijvoorbeeld aan de bouwbranche.

Alles bij de hand en dús scherper

Ten derde kun je, bij online meetings, gemakkelijker bij de documenten die je nodig hebt. In een fysieke meeting is dit anders, want dan zit lang niet altijd iedereen met een laptop paraat. Het maakt meetings niet alleen effectiever, het houdt ook de betrokken deelnemers scherper omdat ze direct actie kunnen ondernemen. En omdat men weet dat dit op ieder moment ook verwacht kan worden is passief deelnemen niet echt een optie.

Fijne omgeving: meer concentratie en productiviteit

Ten vierde speelt ook de omgeving waarin je werkt een rol. Door vanuit een plek te werken waar je je fijn voelt, bijvoorbeeld vanuit thuis, kun je je beter concentreren en daardoor productiever zijn. Je kunt niet alleen meer meetings doen op een dag, maar ook langer je aandacht vasthouden. Bijvoorbeeld omdat je tussen je afspraken door even met de hond door het bos loopt, of een eitje bakt in je eigen keuken. Ook kun je, mits dat lukt binnen je takenpakket, 's avonds de laptop nog eens openklappen om dat gemiste uur van overdag, bijvoorbeeld vanwege het lekkere weer, even in te halen. Uit onderzoeken blijkt overigens dat mensen veelal de voorkeur geven aan hybride werken, dus een gezonde combinatie tussen thuis werken of op kantoor.

Aandachtspunt: houd de verbinding vast

Van werkgevers horen we tegelijkertijd ook terug dat het lastiger is om, als gevolg van het vele werken op afstand, de verbinding met elkaar vast te houden. En dat kunnen we ons voorstellen. Want ondanks het feit dat online werken veel voordelen biedt, is het nog altijd nodig om elkaar écht in de ogen te kijken. Niet alleen versterkt dit de band, je deelt ook als vanzelf wat andere zaken met elkaar dan puur werkgerelateerd. De activiteiten die we vanuit onze organisatie aanbieden zijn zonder uitzondering gericht op het maken van verbinding. Elke teambuildingsactiviteit heeft daarbij een eigen invalshoek. Afhankelijk van waar je als bedrijf naar op zoek bent, zetten we de juiste teambuildingsactiviteit, business game of ander event in.

Neem contact op

Wil je er meer over weten of even vrijblijvend overleggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip

Leestip