WIndshift blog

Dit zijn de 9 'Future of Work' trends volgens Gartner

Gepubliceerd op 6 feb. 2024 door Alex ten Klei

Gartner is een toonaangevend bureau dat bruikbare, objectieve inzichten publiceert voor leidinggevenden en hun teams. Een recente uitgave gaat over de toekomst van werk en de trends voor 2024. In dit artikel geef ik een samenvatting van deze 9 trends zodat je niet het hele artikel hoeft te lezen als je daar geen tijd en/of zin in hebt. Het hele artikel vind je hier

  1. Hybride/Werk-vanuit-huis Model: Veel werknemers hebben tijdens de pandemie de voordelen van thuiswerken ervaren en willen dit voortzetten. Werkgevers moeten de kosten en voordelen van werken op kantoor versus thuiswerken heroverwegen en strategieën ontwikkelen die beide benaderingen ondersteunen.
  2. Generatieve AI (GenAI): GenAI zal naar verwachting tegen 2025 een grote rol spelen in tekst- en datagestuurde taken. HR-professionals moeten plannen voor de integratie van GenAI in hun werkprocessen en de impact ervan op banen en vaardigheden beoordelen.
  3. Vierdaagse Werkweek: Er is een groeiende interesse in een vierdaagse werkweek. Het is zaak voor HR om te zien hoe dit te implementeren zonder de productiviteit te beïnvloeden. Bijvoorbeeld door tijd efficiënter te beheren en werkprocessen aan te passen.
  4. Conflictbeheersing: Effectief conflictbeheersing wordt een essentiële vaardigheid voor managers, gezien de toenemende ideologische spanningen op de werkplek. HR kan hier trainingen en ondersteuning bieden in conflictbeheersing.
  5. Risico's van GenAI: Terwijl GenAI veelbelovend is, brengt het ook risico's met zich mee, zoals onjuiste informatie en privacykwesties. Organisaties moeten deze risico's actief beheren.
  6. Vaardigheden boven Diploma's: Er is een verschuiving te zien naar werving op basis van vaardigheden. Er wordt minder nadruk gelegd op traditionele academische kwalificaties. Er liggen hier voor HR grote kansen om een breder scala aan talent aan te trekken.
  7. Klimaatverandering en Werknemersvoordelen: Organisaties zullen waarschijnlijk meer nadruk leggen op het bieden van bescherming en ondersteuning aan werknemers in het licht van klimaatverandering. Hoewel dit hier in Nederland minder van toepassing lijkt zullen Internationale organisaties hier wel degelijk mee te maken krijgen.
  8. DEI (Diversiteit, Gelijkheid, Inclusie): DEI-strategieën worden geïntegreerd in alle bedrijfsfuncties en -processen, in plaats van als een afzonderlijke entiteit te functioneren.
  9. Veranderende Carrièrepaden: Traditionele carrièrepaden veranderen, met meer nadruk op flexibele, niet-lineaire loopbaantrajecten en vaardighedenontwikkeling.

HR-leiders moeten deze trends integreren in hun strategische planning om talent kloven te dichten, conflicten te beheersen en sterke werkprestaties te bevorderen. Het vraagt een grotere flexibiliteit van zowel leidinggevenden als medewerkers om op de veranderingen in te spelen. Organisaties die deze veranderingen omarmen zullen voorop lopen om het beste talent in huis te halen en te houden.

Wil je eens sparren over hoe je medewerkers betrokkenheid kunt vergroten of hoe je op een speelse manier vaardigheden kunt trainen, dan ga ik graag met je in gesprek.

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip