Enjoyment is a key to success

Het Catalyst Teambuilding Model

Gepubliceerd op 18 jul. 2022 door Alex ten Klei

Vrijwel Iedereen die bij een bedrijf werkt heeft weleens meegedaan aan een teambuilding sessie. Als je op google zoekt naar de term teambuilding, dan kom je hier allerlei activiteiten tegen. Je kunt elke activiteit die je samen met je bedrijf of team gaat doen wel ergens vinden onder teambuilding. Alleen is een activiteit samen doen nog niet hetzelfde als teambuilding.

  • Er zitten een aantal wezenlijke verschillen tussen een uitje en een teambuilding activiteit.
  • Een teamuitje is een beloning voor het personeel.
  • Een teambuilding activiteit is een investering.

Aan de hand van het Catalyst Teambuilding Model laten we verder zien hoe je een teambuilding activiteit kunt gebruiken als strategisch instrument.

Het Catalyst Teambuilding Model

De basis van iedere activiteit is Fun. Het moet leuk zijn. We creëren een omgeving waarin je open staat om te oefenen en te leren. Vervolgens kan je één of meerdere gebieden kiezen waar de focus op ligt bij een activiteit. Het kan bijvoorbeeld specifiek gaan om het ontwikkelen van vaardigheden, de verbinding en bevlogenheid te beïnvloeden of om de cultuur te (her) activeren.

In gesprekken met onze klanten begint het vaak met het doel. Sommige organisatoren hebben dit helder voor ogen en sommigen nog niet. Dit model helpt om een keuze tussen deze drie elementen te maken en zorgt voor focus.

Het stelt je in staat om een concreet doel aan de activiteit te koppelen.

Fun

Het belangrijkste element van het Catalyst Teambuilding Model is fun. We creëren een veilige en speelse omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dat is belangrijk omdat deze omgeving ervoor zorgt dat deelnemers fouten durven maken en risico’s durven nemen.

Hierdoor zijn ze creatiever en minder op hun hoede.

De drempels en barrières vallen weg waardoor deelnemers een soort natuurlijk gedrag laten zien.

Jaren geleden gaf ik les op een zeilschool en gek genoeg lag de focus niet op het leren zeilen. De focus lag op plezier. Als wij ervoor zorgden dat de kinderen lol hadden en zich veilig voelden dan kwam het leren zeilen vanzelf.

Deze veilige en speelse omgeving zorgt ervoor dat deelnemers makkelijker leren en uitdagingen aangaan. Ook om eens iets anders te proberen dan dat ze normaal zouden doen. Het wordt makkelijker om (nieuwe) vaardigheden te oefenen.

Als fouten maken mag dan kan je samen gaan zoeken naar de juiste oplossing om beter te worden en te leren. Je creëert een omgeving waarin je aan een growth mindset kunt werken. Hoe meer je dat kunt oefenen, hoe makkelijker het wordt om toe te passen in alles wat je doet.

Connect & engage

Veel bedrijven zijn bezig met het vraagstuk van naar kantoor komen of medewerkers vanuit huis laten werken. In de ideale situatie hoef je hier geen vaste regels voor te maken en willen medewerkers het liefste vanuit kantoor werken en werken ze vanuit huis omdat dit beter werkt voor sommige taken. Bij bedrijven met een sterke cultuur en betrokken en bevlogen medewerkers wil iedereen elkaar zien en samenwerken aan de doelen van de organisatie.

Een team building activiteit kan je bij uitstek gebruiken om de onderlinge band tussen medewerkers te vergroten. Je kunt hiermee zorgen dat medewerkers elkaar beter leren kennen, maar ook als basis om de employee engagement te vergroten.

Een goed gekozen programma zorgt ervoor dat teamleden samen aan een gemeenschappelijk doel werken en niet tegen elkaar in een (sportieve) competitie. Een activiteit kan helpen bij het creëren van gezamenlijke herinneringen waarbij het een mijlpaal wordt waar iedereen naar uitkijkt.

Activate Culture

Er zijn veel organisaties met een sterke en herkenbare bedrijfscultuur zoals Apple, Google en Disney. Dit zijn bedrijven die uitdragen wie ze zijn en waarvoor ze bestaan. Het zorgt er automatisch voor dat je een helder beeld hebt of je er wel of niet wilt werken. Een sterke cultuur heeft een aantrekkingskracht op nieuwe medewerkers en houdt goede medewerkers langer vast.

Succesvolle groepen mensen hebben een aantal kenmerken gemeen die de basis vormen voor een sterke gezamenlijke cultuur:

  • Building Safety
  • Sharing Vulnerability
  • Crafting a Story

Een goed gekozen teambuilding activiteit kan een waardevolle bijdrage leveren aan ieder van deze kenmerken. Het helpt zo om de cultuur te verstevigen en om bepaalde accenten van de cultuur uit te lichten.

Practice skills

Iedereen is op jonge leeftijd bewust een deel van zijn leven bezig met het leren van vaardigheden op school. Voor een groot deel is dit kennis die je later in een gerichte functie kunt toepassen. Na de schooltijd volgen er nog wel opleidingen, en sommige bedrijven hebben een intern leer- of opleidingstraject. Structureel vaardigheden ontwikkelen is meestal voorbehouden tijdens speciale leadership programma’s of trajecten voor high potentialis. En eigenlijk is dat zonde. Iedereen binnen een organisatie verdient het om in te investeren. Dat kan tijdens opleidingen en trainingen maar er zijn meer opties. Een teambuilding programma biedt een veilige en speelse omgeving waarin je open staat om nieuwe vaardigheden te oefenen en te ontdekken. Als je hierbij de nadruk legt op vaardigheden die je als organisatie belangrijk vindt en die passen bij de kernwaarden en helpen om dichter bij de missie te komen dan is dat pure winst voor iedereen.

De juiste keuze

Twijfel je misschien uit welke van de drie cirkels je wilt kiezen? Want lijkt alles misschien wel toepasbaar? Lees dan rustig verder via bovenstaande links of neem contact met ons op. We denken graag met je mee om de juiste activiteit te kiezen die het beste bij jouw gewenste resultaten past. Hoe dan ook, veel plezier!

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Leestip

Leestip