Hoe zorg jij dat je collega's zich, ook online, kwetsbaar op durven te stellen?

Hoe zorg jij dat je collega's zich, ook online, kwetsbaar op durven te stellen?

Gepubliceerd op 15 feb. 2022 door Alex ten Klei

Als je online aan een meeting deelneemt dan is het gemakkelijker om je wat afzijdig te houden dan in face to face contact. Wanneer je achter je camera zit en niets zegt tijdens een meeting dan zal je ook minder opvallen. Tegelijkertijd zie je ook dat mensen zich in hun eigen omgeving, wanneer er thuisgewerkt wordt, soms prettiger voelen dan in de drukke kantoortuin. En dat kan juist de barrière verlagen om je uit te spreken. Ook blijkt dat mensen die niet bij elkaar in dezelfde ruimte zitten zich vrijer bewegen, dan tegenover die ene collega aan de vergadertafel. Mensen geven aan dat ze wat minder de ogen van de ander op zich gericht voelen waardoor het allemaal net wat meer ontspannen verloopt. Dat betekent dat er volop kansen zijn om uit te nodigen tot kwetsbaarheid. Ook online. Juist online.

Belangrijke rol voor manager

Er ligt binnen dit kader overigens wel een duidelijke taak weggelegd voor de manager. Het is belangrijk dat deze de skills bezit om mensen uit te nodigen om kwetsbaarheid te tonen achter een scherm. Wanneer je bijvoorbeeld, vanuit je leidinggevende rol, weet dat bepaalde mensen zich wat onzeker voelen achter de camera, dan kun je ze meekrijgen door de juiste tools, zoals slimme teambuildingsspellen, in te zetten op dat vlak. Ook zijn er altijd die collega's die zich duidelijk uitspreken en juist gebaat zouden zijn bij wat meer luisteren. Zodat anderen ook de kans krijgen om op een rustige manier te benoemen hoe ze over een bepaald agendapunt denken. Niet iedereen is nu eenmaal even communicatief ingesteld. En de stilste mensen hebben niet zelden de beste ideeën.

Toon en setting belangrijk

Hoe mensen zich in online meetings opstellen heeft, naast hun karakter, ook veel te maken met de setting en de toon die gehanteerd wordt. Zo is de opzet van de meeste van onze spellen zo dat niet iedereen dezelfde informatie krijgt tijdens een bepaalde activiteit. Iedereen heeft een bepaalde stukje van de informatie, en men moet samenwerken om tot het einddoel te komen. In teams die goed samenwerken wordt er ruimte gemaakt voor alle deelnemers, waarbij iedereen aan het woord wordt gelaten. Tijdens de spellen die je hiervoor in zou kunnen zetten brengen we deze samenwerking in balans en moeten de mensen die zich altijd wel roeren ruimte geven aan hen die dat wat minder doen.

Moe van online, maar ook veel voordelen

Aan de ene kant merk je dat mensen het online gebeuren een beetje moe zijn. Er is behoefte aan face to face contact. Aan de andere kant merk je ook dat online veel voordelen biedt. En ook daar maken bedrijven én hun collega's gretig gebruik van. Logisch: door het beste uit twee werelden te combineren ontstaat er synergie. En plezier. En dat laatste is ongelofelijk belangrijk na de intense periode die achter ons ligt.

Meer weten? Neem contact met ons op. We denken graag vrijblijvend met je mee om, op een natuurlijke, ontspannen manier, zoveel mogelijk uit je team te halen.

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip

Leestip