Een blog over spelen, maar dan in zakelijk perspectief

Teambuilding puur als beloning? Nee joh, het is zakelijk spelen 3.0.

Gepubliceerd op 16 mrt. 2022 door Alex ten Klei

Wanneer bedrijven ons vragen om een teamuitje te organiseren, dan associeert men dat vaak met een vorm van competitie. Dat betekent dat je niet sámen, maar tégen elkaar gaat spelen. En waar er één winnaar is, zijn er ook vele verliezers. De vraag is of je dat moet willen, want een teambuildingsactiviteit waarin er winnaars en verliezers zijn, hoeft niet per se bij te dragen aan teambuilding. Zeker in deze tijd, waarin we elkaar weer fysiek kunnen ontmoeten is oog voor 'samen' belangrijker dan ooit.

Een alternatief is een activiteit waarin je niet tegen elkaar speelt, maar waarbij je allemaal aan één gezamenlijk doel werkt. Soms zelfs zonder dat iedereen dat aan het begin weet. Het gevoel om echt met elkaar iets te bereiken geeft een grotere voldoening en zorgt voor een betere verbinding dan dat je tegen elkaar speelt.

Spelen, maar dan in zakelijk perspectief

Spelen is een lastig begrip in een zakelijke omgeving. Het is niet gebruikelijk en heeft een kinderlijke en vaak niet serieuze bijklank. je moet toch een barrière over. Niet alleen in je gevoel maar ook in het accepteren van het feit dat er niet altijd vastomlijnde regels zijn want dat is immers wat we gewend zijn, een spel heeft meestal een duidelijk begin en een duidelijk eind. En aan het eind is er een winnaar. Het is dan net als op school, waarin er hoge en lage punten gehaald worden. En dus de een beter is dan de ander.

En toch ben ik ervan overtuigd dat spelen een ideale manier is om mensen met elkaar te laten verbinden. Een spel biedt een veilige en informele omgeving waarin mensen hun natuurlijke gedrag laten zien. je weet dat het een spel is en je bent daarom minder op je hoede. Je mag fouten maken, je kan eens iets anders proberen. Een spel biedt een ideale omgeving om te leren. Om elkaar beter te leren kennen, om te zien hoe iemand reageert in een bepaalde situatie. Maar ook om te zien hoe iemand met druk omgaat. Wie neemt de leiding? Wie wil meteen beginnen en wie heeft eerst het overzicht en structuur nodig?

Een spel doen, bij een eerste meeting, is dan ook een mooie manier om te starten met elkaar opnieuw leren kennen na een tijd waarin we vooral op afstand met elkaar samenwerkten.

Een spel met alléén maar winnaar

Het mooie van verschillende van onze business games is dat je niet per se een begin of een eind hoeft te hebben. En ook de regels hoeven niet per definitie vast te liggen. De spellen die we bieden zijn niet allemaal eindige spellen. Sommigen zijn als het leven zelf, je zit er in om samen een stapje verder te komen. Spelen is sowieso als het leven zelf. Spelen als in ontdekken, zeker nu je elkaar lang niet echt gezien hebt en het onwennig is om live meetings te doen. Je gaat elkaar weer ontdekken, net als kinderen dat doen die helemaal op kunnen gaan in hun spel. Die positieve trigger geven we je graag mee. Op die manier wordt een ogenschijnlijk gewoon uitje veel meer dan dat. Het wordt een positieve trigger, die duidelijk maakt waarom je ook alweer precies bij dat ene bedrijf werkt. En ook andersom, welke kernwaarden belangrijk zijn voor dat bedrijf. Cultuur en kernwaarden zijn immers zaken die je met elkaar stand houdt als je elkaar ziet en spreekt. Dat gebeurt niet tijdens online meetings, maar wel bij de ongedwongen gesprekken bij de koffiemachine. Of tijdens een mooi, ongedwongen spel met alleen maar winnaars.

Neem contact op

Wil je meer weten over zakelijk spelen of even vrijblijvend overleggen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. We kijken uit naar je bericht.

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip

Leestip