Verbeter je empathisch vermogen met deze 5 oefeningen

Verbeter je empathisch vermogen met deze 5 oefeningen

Gepubliceerd op 7 nov. 2023 door Alex ten Klei

mpathisch vermogen, nagenoeg iedereen claimt het te hebben maar bijna niemand weet wat het precies is. Het gaat om het begrijpen van gedachten en gevoelens van anderen, zoveel is bekend. Maar wat komt er nog meer bij empathie kijken? En nog belangrijker: hoe kunnen we ons empathisch vermogen vergroten?

Wat is empathie?

Volgens Standford's psychologie professor Jamil Zaki PhD is "empathie een simpel woord voor een complex begrip. Onderzoekspsychologen zien empathie als een paraplubegrip voor de verschillende manieren waarop we op emoties van anderen reageren." Klinkt nogal cryptisch, maar als we de drie verschillende onderdelen van empathie blootleggen gaat het al veel meer leven.

1. Cognitieve empathie
Cognitieve empathie is het vermogen om het perspectief, de gedachten en de gevoelens van anderen te begrijpen. Het gaat om het 'denk-deel' van empathie, en vindt dus plaats op cognitief gebied. Jezelf in de schoenen van anderen plaatsen, is een veelgehoord voorbeeld van deze eerste stap in empathie.

2. Emotionele empathie
Het vervolg laat zich vinden in het meevoelen met anderen, oftewel: emotionele empathie. Op dit niveau komen neuronen vrij wanneer we emoties van anderen zien, alsof het emoties van onszelf zijn. We denken dus niet op cognitief niveau dat een ander verdrietig is, we voelen het verdriet zelf.

3. Empathische actie
Tot slot is er de actie. Is iemand verdrietig? Dan kijken we hoe we kunnen helpen zodat diegene zich beter voelt. Dit kan op allerlei manieren, zoals vragen waar iemand behoefte aan heeft, of juist in stilte bij iemand zitten zonder iets te doen.

3 types of empathy

Ook interessant: Empathie uitgelegd door Simon Sinek

Waarom is empathie belangrijk?

Empathie helpt om dichter tot elkaar te komen. Het helpt je om iemand van een andere achtergrond, cultuur of ideologie te begrijpen. Ook zorgt het voor een betere connectie met je collega's, vrienden of familie. Dr. Zaki geeft in een Ted Talk aan dat niet alleen andere mensen baat hebben bij empathie, maar juist ook jijzelf: "People who experience empathy also tend to be less stressed and depressed, more satisfied with their lives, happier in their relationships, and more successful at work." Alle reden dus om zelf aan een groter empathisch vermogen te werken. Maar hoe?

Hoe ga je zelf aan de slag met empathie? 5 oefeningen

We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om goed voor ons lichaam en onze mentale gezondheid te zorgen. Maar waarom besteed je hierin niet ook tijd aan je sociale gezondheid, en maak je empathie hier onderdeel van? Door onderstaande 5 oefeningen versterk je je eigen empathisch vermogen.

Oefening 1: Versterk zelfcompassie

Bij deze oefening denk je na over iets waar je mee worstelt en hoe je je hierdoor voelt. Vervolgens stel je je voor dat een vriend met hetzelfde probleem naar je toekomt, en bedenk je hoe je hierop zou reageren. Dit kan het verschil benadrukken tussen de vriendelijkheid die we aan de mensen in ons leven tonen, en de vriendelijkheid (of het gebrek daaraan) die we aan onszelf tonen. Je zult waarschijnlijk een aanzienlijk verschil vinden in hoe je je vriend zou behandelen - waarschijnlijk met geduld, vrijgevigheid en vergeving - in vergelijking met hoe je op jezelf zou reageren - misschien met zelfbeschuldiging, strengheid en zelfkritiek. Door zelfcompassie op te bouwen, vergroten we onze capaciteit voor empathie.

Oefening 2: Voel je je uitgeput? Wees aardig naar anderen

Op een moment op de dag, vooral als je gestrest bent of het gevoel hebt dat je lontje wel heel kort is, besteed je op een kleine manier - of het nu tijd, energie of geld is - aan iemand in je leven. Stuur een attent berichtje naar iemand die het moeilijk heeft. Haal de favoriete koffie van je partner terwijl je boodschappen doet. Draag de boodschappen van een oudere buurman naar boven. "Empathie opbouwen gaat niet per se over het doneren van de helft van je salaris aan liefdadigheid. Het gaat over de kleine dingen die we elke dag doen," zegt Dr. Zaki. "Het gaat om denkgewoonten."

Empathy is a superpower. I always default into "what's in their mind, how does it affect them" it's made me a good communicator/ salesman/ sibling/ leader… but most of all… it's made me kind.

Gary Vaynerchuk

Oefening 3: Agree to disagree

Voer een gesprek met iemand waarmee je het niet eens bent. Maar in plaats van te debatteren of te discussiëren over het controversiële onderwerp, deel je hoe je tot je mening bent gekomen en luister je naar hoe de ander tot zijn of haar mening is gekomen. Dit kan de meest ongemakkelijke oefening zijn, maar het is echt de moeite waard. Helemaal gezien ons huidige sociale klimaat, waarin iemands ideologie kan worden gelijkgesteld aan hun persoonlijkheid.

Oefening 4: Gebruik technologie om te verbinden, niet alleen om te liken en te reageren

Bij deze oefening denk je na over hoe je je telefoon gebruikt, en heroverweeg je hoe je deze anders kunt gebruiken. "Probeer technologie als een medium te zien waarin menselijke verbinding kan bestaan en waarin je die verbinding kunt bereiken," zegt Dr. Zaki. Vaak pakken we onze telefoon op en realiseren we ons pas een uur later dat we de al die tijd doelloos zaten te scrollen en klikken. Deze oefening is niet bedoeld om empathie zelf op te bouwen, maar eerder om ons te helpen vriendelijkheid en menselijkheid naar de online platforms te brengen waar we veel van onze tijd doorbrengen.

Oefening 5: Waardeer empathie van anderen

Net zoals we zijn geprogrammeerd om andere mensen te complimenteren voor een goede stijlkeuze of prestatie op het werk; laten we het een gewoonte maken om empathisch gedrag te waarderen wanneer we het zien. In vergaderingen - zowel online als persoonlijk - neem je een moment om de mensen in je team te erkennen wanneer ze anderen helpen hun doelen te bereiken. "Veel van onze aandacht gaat naar de luidste stemmen, die niet per se de vriendelijkste stemmen zijn," merkt Dr. Zaki op. "Wanneer we het goede om ons heen zien, brengen we onze aandacht in evenwicht."

Conclusie

Ik daag je bij deze uit een van bovenstaande oefeningen zelf eens te proberen. Het maakt niet uit welke je kiest, de volgorde hierboven is willekeurig. Als je dit hebt geprobeerd is de kans groot dat je de rest ook probeert, en het misschien wel integreert in je dagelijks leven. En dan komen we bij de afsluitende quote van Simek Sinek die de kern weergeeft: "Leaders shout not focus on being in charge, it is about taking care of those in our charge."

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip