technology team building

Waarom zou je een hightech activiteit inzetten als teambuilding programma?

Gepubliceerd op 28 feb. 2020 door Alex ten Klei

Technologie speelt een grote rol in ons dagelijks leven. Zowel thuis als op het werk wordt technologie steeds meer gebruikt om het ons makkelijker te maken. Slimme apparaten maken een opmars en robots worden gebruikt voor diverse taken zoals schoonmaken, beveiliging en entertainment.

In de werkomgeving wordt overal data verzameld om op de juiste manier in te spelen op klantbehoeftes. Ook zijn er meer en meer hightech apparaten die ons ondersteunen. Robots, VR, AR en computers worden klaargemaakt om taken van ons over te nemen.

Of we het nu als kans zien of als bedreiging, de trend is niet meer te stoppen. In dit artikel gaan we in op hoe je hightech kunt inzetten voor teambuilding programma’s. Wat zijn de voordelen en hoe kun je technologie gebruiken om vaardigheden te trainen?

Raak vertrouwd met technologie

Een teambuilding programma zorgt voor een veilige en speelse omgeving buiten de standaard werkomgeving. Dit maakt het ideaal om nieuwe dingen te proberen. Door tijdens een spelvorm in aanraking te komen met technologie haalt de druk van de werkplek weg. Het maakt dat deelnemers makkelijker experimenteren en meer risico durven te nemen.

The Infinite Loop

Hightech als communicatie barrière

In het dagelijkse werk heb je met veel barrières te maken. Zeker bij een grote diversiteit in een organisatie zijn de verschillen groot en heb je barrières op gebied van taal, kennis, leeftijd, tijdszones en zelfs geografisch als medewerkers in verschillende landen samenwerken. Bij een teambuilding spel met bijvoorbeeld VR headsets wordt een nieuwe en zichtbare barrière toegevoegd. De werkelijke wereld en de virtuele wereld. Als het een goed VR spel is dan moet je met je hele team samenwerken om verder te komen in het spel. De enige manier om dit goed te doen is door je in te leven in de ander met empathie. Hoe teams hier tijdens het teambuilding spel mee omgaan is vrijwel altijd hetzelfde als de communicatie barrières die ze op de werkvloer tegenkomen. Een debrief sessie laat zien hoe medewerkers hier mee omgaan en hoe ze omgaan met frustratie en miscommunicatie. De veilige en speelse omgeving zorgt voor de nodige luchtige aanpak en maakt het makkelijker om hier met elkaar van gedachte over te wisselen.

robot revolution technology

Hightech is een goede tool voor gamification

Bij gamification worden spel elementen toegepast in een niet-spelomgeving. Dat kan bijvoorbeeld door een beloning toe te voegen bij het voldoen van taken. Een setting waarbij informatie of kennis overgedragen wordt is een typische niet-spelomgeving. Het is moeilijk om de aandacht vast te houden en om te controleren of de informatie goed is overgekomen. Technologie maakt het mogelijk om bijvoorbeeld een instant quiz toe te voegen aan een informatie bijeenkomst. Je kunt individueel of per team meedoen en via een tablet worden de vragen op het juiste moment naar de deelnemers gepusht. Het is een speelse manier om te testen of de deelnemers de informatie hebben onthouden en een leuke manier om een competitie toe te voegen met een eindstand en beloning voor de snelle en winnende teams.

robot revolution

Hightech om de noodzaak van menselijke connectie aan te tonen

De technologische ontwikkelingen worden vaak gezien als een bedreiging. Robots en artificial intelligence (AI) gaan taken en banen van ons overnemen wordt vaak gezegd. Hier valt weinig tegen in te brengen. De kans is groot dat veel werk anders ingericht gaat worden. Als je op tijd inspeelt op de vaardigheden van de toekomst dan kan je hier ook je voordeel mee doen. Teambuilding spellen waarbij robots gebruikt worden laten meteen de beperkingen zien en waar het grote verschil met ons mensen ligt. Onze unieke menselijke eigenschappen zijn nodig om samen een robot te kunnen bouwen en besturen. De menselijke interactie maakt hier het verschil. Het heeft geen zin om met de robots te concurreren maar een focus op de verschillen en wat ons anders maakt laat zien waar de kansen voor de toekomst liggen.

Wat zijn de beste hightech teambuilding spellen

  1. The Infinite Loop. Bij deze VR game krijg je 12 challenges die je met je team moet oplossen. De eerste duurt ongeveer 20 minuten en de laatste 2 a 3 minuten. Dit spel laat zien dat je met behulp van empathie efficiënter gaat werken als team.
  2. Robot Revolution. Teams maken robots en leren deze via een tablet te besturen op een zelfgemaakte race track. Alle facetten van robots en robotica komen aan bod.
  3. Go Engage. Een platform waarmee bijeenkomsten interactief gemaakt worden door direct te testen of de informatie juist is overgekomen. De spelvorm zorgt voor competitie en betrokkenheid van de deelnemers.


Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Leestip