AI

Artificial Intelligence neemt je baan niet over, iemand die Artificial Intelligence goed beheerst wellicht wel

Gepubliceerd op 5 jun. 2023 door Alex ten Klei

Een van de onderdelen uit ons Catalyst Teambuilding model is Practice Skills. Oftewel; welke vaardigheden zijn geschikt om te willen ontwikkelen bij jouw medewerkers? Want je wilt niet alleen aandacht geven aan de ontwikkeling van je high potentials, maar aan iedereen. Met de opkomst van Artificial Intelligence is er veel onzekerheid op het gebied van vaardigheden, want neemt AI uiteindelijk je baan over? Of zijn er ook manieren om AI vóór je te laten werken, in plaats van tégen je?

Wat bedoelen we ook alweer met Practice Skills?

Om nog even het geheugen op te frissen gaan we terug naar de basis van Practice Skills: Het identificeren van vaardigheden, die vanuit jouw bedrijfscultuur belangrijk zijn om te laten ontwikkelen. Zo geef je als organisatie het signaal af hoe je met elkaar om wilt gaan en welk gedrag daarbij hoort.

Deze vaardigheden zijn onder te verdelen in hard skills en soft skills. Of, zoals je waarschijnlijk inmiddels bekend, hard skills en human skills.

Hard skills

Hard skills zijn de harde vaardigheden die je leert om je werk te kunnen doen. Dit zijn vaardigheden die je tijdens je studie of eerdere functies hebt geleerd. Deze harde vaardigheden zijn dus vooral feitelijk en objectief.

Human skills

De tegenhanger van hard skills zijn human skills. Want leiden jouw hard skills ertoe dat je in een functie terechtkomt waarin je leiding geeft? Dan wordt de vaardigheid 'leiding geven' van je verwacht; een menselijke vaardigheid die niet aan bod komt tijdens je studie.

3 manieren om Artificial Intelligence te gebruiken voor je hard skills

Nu de ontwikkelingen rondom AI in een hogesnelheidstrein terecht zijn gekomen, groeit ook de controverse rond- en weerstand tegen deze ontwikkelingen. Mensen zijn bang dat hun werk wordt overgenomen door kunstmatige intelligentie en proberen er zover mogelijk bij vandaan te blijven. Maar draai het eens om; stel je voor dat AI je helpt bij je hard skills, zodat je meer tijd over houdt voor de ontwikkeling van je human skills? En als je dit binnen jouw organisatie in gang zet; tot welke mooie resultaten kan dit leiden op het gebied van de human skills van jouw mensen? Resultaten die hoe dan ook positief op jouw organisatie afstralen.

Kijk daarom eens naar de manier waarop je AI gebruikt zodat het jou kan helpen. Of verdiep je er op z'n minst in om in ieder geval te weten wáár je dan precies zo tegen bent. Lees hieronder drie manieren hoe AI jouw hard skills helpt.

AI om essays, speeches en evaluaties te schrijven

Voer in ChatGPT de prompt 'leg in 4 regels uit hoe ChatGPT kan helpen bij het schrijven van een essay' in, en je krijgt binnen no-time onderstaand antwoord:

Ideeën genereren: ChatGPT kan helpen bij het genereren van ideeën voor een essay. Door een onderwerp in te voeren, kan ChatGPT suggesties geven voor subonderwerpen en argumenten die in het essay kunnen worden opgenomen.

Informatie verzamelen: ChatGPT kan helpen bij het verzamelen van informatie over het onderwerp. Door vragen te stellen of trefwoorden in te voeren, kan ChatGPT relevante informatie vinden en deze presenteren op een manier die gemakkelijk te begrijpen is.

Structuur aanbrengen: ChatGPT kan helpen bij het organiseren van het essay door suggesties te geven voor de structuur en indeling van de verschillende secties. Het kan ook helpen bij het formuleren van een thesis statement en de introductie en conclusie van het essay.

Taalgebruik en grammatica: ChatGPT kan helpen bij het verbeteren van het taalgebruik en de grammatica van het essay. Het kan suggesties geven voor zinsconstructies, woordkeuze en interpunctie om ervoor te zorgen dat het essay goed gestructureerd en leesbaar is.

Stel je nu eens voor wat er gebeurt als je ChatGPT dit daadwerkelijk voor je uit laat voeren. Dit gaat je hoe dan ook tijd opleveren, tijd die je kunt stoppen in de menselijke werkzaamheden die bij jouw functie horen.

AI om data te analyseren

In verschillende functies wordt er veel tijd besteed aan het analyseren van data. De mooiste draaitabellen worden uit Excel getoverd om hier vervolgens conclusies aan te verbinden. Maar ook dit besteed je gemakkelijk uit, bijvoorbeeld aan ChatGPT. Deze tool kan heel veel informatie heel snel analyseren én interpreteren. En misschien kan je er zelfs conclusies uit halen waarvan je niet eens wist dat het bestond.

AI om planningen te maken

Nog een tijdrovende klus is het maken van planningen. Meetings, deadlines of zelfs het inroosteren van personeel is voor AI geen enkel probleem. En heb je bepaalde prioriteiten of voorkeuren qua tijdstip of volgorde? Dit hoef je alleen maar in te voeren en je hebt je aangepaste planning al klaar voor je je eigen agenda hebt kunnen openen. En AI heeft met een beetje geluk zelfs de human skill dat het een lunchpauze voor je inroostert ;)

Conclusie

Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar de functionaliteiten die AI met zich meebrengt. En dan vooral functionaliteiten die jouw leven wat makkelijker maken. Ga er gewoon eens mee aan de slag en beoordeel vervolgens zelf of het iets voor je is. En mocht dit niet het geval zijn, dan weet je vanaf nu in ieder geval waarom het niets voor je is.


Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip