Top 3 activities for a growth mindse

Top 3 activiteiten voor een growth mindset

Gepubliceerd op 12 sep. 2023 door Alex ten Klei

Het concept growth mindset is ontwikkeld door de Amerikaanse psychologe Carol Dweck. Zij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar wat mensen motiveert en hoe je succes kunt bevorderen.

Een growth mindset en een fixed mindset zijn twee verschillende manieren van denken die invloed hebben op hoe mensen hun capaciteiten, talenten en potentieel benaderen. Hier zijn de belangrijkste verschillen tussen een growth mindset en een fixed mindset:

1. Over het potentieel

Growth Mindset: Mensen met een growth mindset geloven dat hun intelligentie, capaciteiten en vaardigheden kunnen groeien en verbeteren door inzet, leren en toewijding. Ze zien uitdagingen als kansen om te groeien.

Fixed Mindset: Mensen met een fixed mindset geloven dat hun capaciteiten en intelligentie min of meer vaststaan en niet kunnen veranderen. Ze denken dat ze 'geboren zijn met wat ze hebben' en zien uitdagingen vaak als bedreigingen voor hun competentie.

2. Reactie op inspanning

Growth Mindset: Mensen met een growth mindset omarmen inspanning en zien het als een noodzakelijk middel om te groeien. Ze begrijpen dat hard werken en toewijding bijdragen aan hun ontwikkeling en succes.

Fixed Mindset: Mensen met een fixed mindset kunnen inspanning vermijden, omdat ze geloven dat als ze echt getalenteerd zijn, dingen vanzelf zouden moeten gaan. Ze zien inspanning soms als een teken van zwakte.

3. Omgaan met tegenslagen

Growth Mindset: Mensen met een growth mindset zien tegenslagen en mislukkingen als leerervaringen. Ze begrijpen dat falen tijdelijk is en kunnen veerkrachtig blijven, doorgaan en leren van hun fouten.

Fixed Mindset: Mensen met een fixed mindset kunnen tegenslagen persoonlijk opvatten en beschouwen mislukkingen als bewijs van hun onvermogen. Ze vermijden soms uitdagingen om het risico op falen te minimaliseren.

4. Reactie op feedback

Growth Mindset: Mensen met een growth mindset waarderen feedback, zelfs als het kritisch is, omdat ze geloven dat het hen kan helpen groeien en verbeteren.

Fixed Mindset: Mensen met een fixed mindset kunnen kritiek persoonlijk opvatten en zich defensief voelen als ze geconfronteerd worden met feedback dat hun capaciteiten ter discussie stelt.

5. Uitdagingen en succes van anderen

Growth Mindset: Mensen met een growth mindset worden geïnspireerd door het succes van anderen en zien het als bewijs dat groei mogelijk is. Ze leren graag van anderen.

Fixed Mindset: Mensen met een fixed mindset kunnen jaloers of bedreigd reageren op het succes van anderen, omdat ze het zien als een indicatie van hun eigen onvermogen.

Over het algemeen heeft een growth mindset een positief effect op leren, presteren en welzijn, terwijl een fixed mindset belemmerend kan zijn en kan leiden tot vermijding van uitdagingen en beperkte groei. Het cultiveren van een growth mindset kan individuen helpen om hun potentieel te maximaliseren en veerkrachtiger te worden bij het omgaan met obstakels en tegenslagen.

Niemand heeft altijd een 100% growth mindset en als je je bewust bent van de verschillen dan kan je een growth mindset trainen. Je kunt beïnvloeden hoe je op feedback reageert, hoe je met tegenslagen omgaat of hoe je omgaat met het succes van anderen.

Top 3 activiteiten om een growth mindset te oefenen

Een teambuilding activiteit biedt een speelse en veilige omgeving die ver genoeg van de werkomgeving zodat fouten maken mag. Een ideale setting dus om bewust een growth mindset te oefenen. Onze top 3 activiteiten hiervoor is als volgt.

1. Chain Reaction

Je ontwerpt met je team een aantal machines en je gaat samen zorgen dat deze werken. En dat niet alléén, je koppelt deze machines aan elkaar zodat het één grote kettingreactie vormt. Je zoekt samen gericht naar oplossingen en je leert van wat er niet werkte om ontwerp direct te verbeteren totdat het wel lukt. Tegenslagen kom je gegarandeerd tegen waarbij je zelf kiest hoe je hiermee omgaat. Je kunt je teamgenoten motiveren en stimuleren om een positieve houding te blijven houden. Meer over Chain Reaction

2. Synergyk

Een reeks spellen die je doet denken aan de spelautomaten uit de jaren 80 zitten allemaal geprogrammeerd in een koffer die je samen bedient. De spelregels zijn vooraf niet helder, maar die ga je samen ontdekken. Je past wat jullie leren direct toe om als team beter en sneller te worden. Meer over Synergyk

3. Drone Control

Ieder team heeft een eigen drone en een aantal opdrachten die je met de drone moet uitvoeren. Je gaat met je team ontdekken hoe de drone werkt en hoe jullie samen de opdrachten kunnen uitvoeren. Een mooie kans om te laten zien dat je, door aanwijzingen van je collega’s, kunt groeien en verbeteren door te oefenen. Iedereen is nodig in de finale en succes haal je alleen door te blijven proberen, leren en elkaar te stimuleren. Meer over Drone Control


Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip