Employee engagement with Beat the Box

Het Catalyst Teambuilding model: Connect and Engage

Gepubliceerd op 27 jul. 2022 door Alex ten Klei

Het Catalyst Teambuilding Model laat zien hoe je teambuilding als strategisch instrument kunt inzetten bij de ontwikkeling van je medewerkers. In dit deel gaan we verder in op verbinding en bevlogen medewerkers.

Connect & engage

Bij veel organisaties wordt er gekeken hoe om te gaan met thuiswerken. Sommige organisaties zijn daar heel duidelijk in en willen iedereen weer terug naar kantoor hebben. Bij sommige organisaties is het juist andersom en werken medewerkers vooral vanuit huis. Uiteraard kunnen niet alle werkzaamheden vanuit huis gedaan worden en zijn er ook werkzaamheden die je juist beter thuis kunt doen. De beste manier hangt af van de organisatie zelf, de functie maar ook van de voorkeur van de medewerker.

Het Catalyst Teambuilding model: Connect and Engage

Bij bedrijven met een sterke cultuur komen medewerkers graag naar kantoor

In de ideale situatie willen de medewerkers zo vaak mogelijk naar kantoor toe komen en kiezen ze er in bepaalde gevallen voor om taken thuis te doen. De bedrijven waar medewerkers graag naar kantoor komen zijn de bedrijven met een sterke cultuur. Medewerkers hebben een goede en bijna vriendschappelijke band met elkaar en zijn in veel gevallen bevlogen medewerkers.

Employee engagement als heilige graal

Employee engagement is de Engelse term voor bevlogen medewerkers. Betrokken zijn bij je werk en medewerkers bevlogenheid (employee engagement) zijn veelgebruikte termen. Het wordt niet veel vertaald naar het Nederlands maar de Engelse begrippen kom je veel tegen als een soort heilige graal. Wat wordt hier eigenlijk precies mee bedoeld?

Bevlogenheid gaat verder dan werkgeluk of medewerkers tevredenheid. In een recent artikel in Forbes wordt bevlogenheid als volgt uitgelegd:

Definition: Employee engagement is the emotional commitment the employee has to the organization and its goals.

In een recent artikel in Gallup wordt het als volgt omschreven:

Gallup defines employee engagement as the involvement and enthusiasm of employees in their work and workplace. Employee engagement helps you measure and manage employees' perspectives on the crucial elements of your workplace culture.

]

3 factoren van invloed op engagement

Er zijn 3 belangrijke factoren die van invloed zijn op engagement:

1. Management

Vertrouwen in de managers en in de leiders hebben een grote invloed op hoe betrokken medewerkers zich voelen bij de organisatie.

2. Betekenisvol werk

In hoeverre heb je het gevoel hebt dat jouw werk ertoe doet en echt een bijdrage levert

3. De relatie met andere medewerkers

Een goede onderlinge band tussen medewerkers is essentieel voor een goede werkomgeving.

Voor de werkgever begint het met het scheppen van de juiste voorwaarden. Als je als werkgever zorgt voor momenten waarop medewerkers elkaar beter leren kennen dan vergroot dat het vertrouwen in de mensen met wie je dagelijks werkt. Dit geldt niet alleen voor mensen op hetzelfde niveau in de organisatie maar ook verticaal.

Teambuilding activiteit als empathisch instrument

Een teambuilding activiteit gaat je geen bevlogen medewerkers opleveren. Je kunt het wel inzetten als instrument om te laten zien dat je om je mensen geeft. Je laat zien dat je aandacht hebt voor je mensen en je geeft een platform waarop medewerkers elkaar oprecht beter leren kennen. Het versterkt de onderlinge band en vergroot de betrokkenheid bij elkaar. Een goed gekozen programma zorgt voor positieve relaties tussen medewerkers en dat vergroot de loyaliteit, zorgt voor morele steun en betrokkenheid bij elkaar.

Bij een team building programma denk je al snel aan een activiteit waarbij je in teams een competitie tegen elkaar speelt. Nu kan competitie erg nuttig zijn en ook het beste in mensen naar boven halen. Maar juist bij een team building programma benadrukken we graag het samenwerken. Dus niet per se in competitief verband. Als het gaat om verbinding en betrokkenheid dan haal je een groter effect met een gemeenschappelijk doel waar alle teams een stukje van de puzzel oplossen.

Top 3 activiteiten voor verbinding en betrokkenheid

  1. Beat the Box Lees verder
  2. The Big Picture Lees verder
  3. Chain Reaction Table Top Lees verder

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Leestip