Top 5 Activiteiten voor Employee Engagement

Gepubliceerd op 15 feb. 2023 door Alex ten Klei

Een teambuilding activiteit is niet alleen een beloning voor het personeel, maar als je het goed inzet ook een investering in toekomstig resultaat. De combinatie van spelen en leren maakt het mogelijk dat je in een veilige omgeving ervaringen opdoet die je in je dagelijkse werk kunt gebruiken.

Vanuit ons Catalyst Teambuilding model onderscheiden we drie thema’s waar je een teambuilding activiteit gericht kunt inzetten.

 • Connect & Engage
 • Practice Skills
 • Activate Culture

In ons vorige artikel ben ik ingegaan op Employee Engagement en waarom dat belangrijk is voor organisaties. Het ging daarbij vooral om de emotionele betrokkenheid bij de organisatie. Drie factoren die hier van invloed op zijn, zijn vertrouwen dat je hebt in de managers en leiders van de organisatie, het werk dat je doet en de relatie met andere medewerkers.

In dit artikel laat ik vijf activiteiten zien die bij kunnen dragen aan de employee engagement.

Om medewerkers zich meer betrokken te voelen bij elkaar is het vooral belangrijk om tijd met elkaar door te brengen. Om ruimte te creëren elkaar beter te leren kennen en te begrijpen. Dat doe je niet door een activiteit in te zetten waarbij je in teams een stevige competitie met elkaar aan gaat. De activiteiten die hier worden beschreven geven ruimte voor verbinding, werken aan gezamenlijke doelen, maken onderlinge overeenkomsten zichtbaar en maken deelnemers trots op het resultaat.

Knowing me Knowing you

Via deze energizer leer je jouw collega’s gegarandeerd beter kennen. De eerste stap is dat je een aantal vragen beantwoord die iets over jouw als persoon zeggen en jouw relatie tot de organisatie waar je voor werkt. Vervolgens hebben we een ludieke manier om in de hele groep op zoek te gaan naar overeenkomsten. Hierbij zoek je naar collega’s die iets gemeenschappelijks hebben. Of juist helemaal niet. Het is net zo interessant om te weten met wie je geen overeenkomsten hebt. Ook dat maakt nieuwsgierig en geeft genoeg aanleiding om meer over elkaar te weten te komen. Lees meer over Knowing me Knowing You.

Waarvoor kan je Knowing me Knowing you goed gebruiken?

 • Tijdens de start van een congres of conferentie
 • Als icebreaker bij een inhoudelijke sessie

Citybuild

Stel je eens voor hoe een stad eruit ziet waar je jouw kinderen (of kleinkinderen) wilt laten wonen. Wat is het ideaal plaatje als je een stad helemaal opnieuw mag inrichten? Dat is precies de boodschap die je krijgt bij Citybuild. De teams kiezen een gemeenteraad inclusief burgemeester. Samen bepalen jullie hoe de stad wordt ingedeeld. Vervolgens maken alle teams onderdelen van de stad en komt het samen in één grote maquette waarin jullie toekomstvisie wordt verenigd. Lees meer over Citybuild.

Waar kan je Citybuild voor gebruiken?

 • Als leuke break van een inhoudelijk programma
 • Als knallende start of afsluiter van een meerdaags congres of conferentie

Go Team

Deze activiteit laat zich het beste omschrijven als een op maat gemaakte treasure hunt. De teams gaan buiten op zoek naar checkpoints waar ze, op instructie van de tablet, een opdracht uit moeten voeren. Het spelgebied maken we op maat, afhankelijk van de locatie. Het kan in het bos, in de duinen of in de stad plaatsvinden. Er is onderweg genoeg tijd voor leuke gesprekken en de verschillende opdrachten voer je als team uit. Lees meer over Go Team.

Waarvoor kan je Go Team goed gebruiken?

 • Voor een leuke outdoor break van een intensief programma
 • Om de omgeving eens op een andere manier te ontdekken

Chain Reaction

Tijdens Chain Reaction werk je in teams samen aan één gemeenschappelijk doel. Een grote kettingreactie. Alle teams hebben toegang tot verschillende materialen. Dit varieert van dominostenen tot de meest gekke gebruiksvoorwerpen die je kunt inzetten. Teams maken verschillende machines of constructies die energie doorgeven. Deze machines worden aan elkaar gekoppeld en vervolgens worden alle tafels aan elkaar gekoppeld. Tijdens de grote finale wordt de ketting ‘aan’ gezet gaat de kettingreactie de hele zaal door. Lees meer over Chain Reaction.

Waarvoor kan je Chain Reaction goed gebruiken?

 • Om het belang van een gezamenlijk doel te onderstrepen
 • Om deelnemers samen naar creatieve oplossingen te laten zoeken.

Global Festival Game

Hoe ziet jouw ideale muziek festival eruit? Vast heel anders dan die van je collega’s! Je gaat tijdens onze Global Festival Game met jouw team een reis maken langs verschillende muziekpodia. Ieder podium heeft een andere muziekstijl en bij ieder podium kan je andere vragen kiezen die passen bij die muziekstijl. Dus ga je voor Rock & Roll, Country of Rithm and Blues? Muziek verbindt altijd en overal. Lees meer over Global Festival Game.

Waar kan je Global Festival Game voor gebruiken

 • Als onderdeel van een knallend bedrijfsfeest
 • Voor een teambuilding activiteit richting de zomer

Alex ten Klei

Chief Play Officer

Growing teams and develop skills with gamification and team building solutions

Alle Artikelen

Het Catalyst Teambuilding Model WHITEPAPER

Team Building Model
Het Catalyst Teambuilding Model

Van ‘uitje voor de lol’ naar strategisch instrument Dit whitepaper laat zien hoe je met behulp van het Catalyst Team Building Model teambuildingactiviteit als strategisch hulpmiddel kunt gebruiken.

Lees verder

Leestip