Bij outdoor teambuilding denken velen meteen aan wedstrijdjes met intensieve competitie die aanzienlijke fysieke inspanningen vereisen. Denk aan een zeskamp of andere uitdagende activiteiten waarbij tillen, rennen, of klimmen centraal staat. Deze activiteiten zijn erg leuk om te doen en vaak een groot succes. Echter, deze vorm van teambuilding legt vaak de nadruk op fysieke kracht, waarbij het team met de fysiek sterkste leden meestal als winnaar uit de bus komt. Dat betekent ook dat je direct al een groot deel uitsluit van mogelijke winst. Het resulteert in één winnend team en meerdere teams die minder succesvol zijn. Outdoor activiteiten bieden echter ook een prachtige gelegenheid om te kiezen voor een aanpak waar samenwerking en gezamenlijke doelen centraal staan, en waar het collectief bepalend is voor het succes. Bovendien bieden deze activiteiten de perfecte kans om een stap verder te gaan en bijvoorbeeld bedrijfswaarden spelenderwijs te integreren met de Values Game, of om belangrijke menselijke vaardigheden te benadrukken en te ontwikkelen.
Organisaties zijn soms terughoudend om een outdoor teambuilding programma te boeken. Dit kan zijn vanwege één van de volgende redenen.
Deze punten tonen aan hoe outdoor teambuilding niet alleen haalbaar, maar ook uiterst gunstig is voor het versterken van teamrelaties en het verbeteren van de werkomgeving.